New In Store

Suplementy z najlepszych składników

Kategoria :

Dołącz do nas

Let’s connect

Search

FN-X NUTRITION | Suplementy dla aktywnych

  /  Suplementacja   /  WITAMIN C 1000 ELITE

WITAMIN C 1000 ELITE

FN-X NUTRITION VITAMIN C 1000 ELITE to witamina C nowej generacji przeznaczona dla osób poszukujących kompleksowego wsparcia dla układu odpornościowego. Suplement zawiera Nutra®-C – innowacyjną formę witaminy C, która w przeciwieństwie do zwykłego kwasu L-askorbinowego posiada neutralne pH. Dzięki temu nie tylko lepiej się wchłania,     ale i nie zakwasza organizmu. Nutra®-C jest łagodna dla żołądka i nie powoduje problemów trawiennych nawet przy stosowaniu wysokich dawek. Produkowana jest w specjalnym procesie technologicznym, zachodzącym w środowisku wodnym, który pozwala uzyskać neutralny odczyn pH, ale także zachowuje naturalne metabolity witaminy C. Chodzi tu głównie o wapniowe i magnezowe sole kwasu treonowego, które aktywują cząsteczki witaminy C, ułatwiając ich wchłanianie i transport pomiędzy komórkami. Metabolity te wydłużają okres półtrwania Nutra®-C w organizmie oraz zwiększają jej retencję, czyli faktyczną ilość witaminy C jaka pozostaje w naszym organizmie po przyjęciu każdej porcji. Zawarta w FN-X NUTRITION VITAMIN C 1000 ELITE Nutra®-C, w porównaniu do tradycyjnych form, powoduje dużo większy wzrost poziomu witaminy C we krwi i to jeszcze przez wiele godzin po spożyciu, przy jednoczesnym obniżeniu utraty tego składnika wraz z moczem.

FN-X NUTRITION VITAMIN C 1000 ELITE zawiera także dodatek standaryzowanych ekstraktów z aceroli i dzikiej róży, które oprócz naturalnej witaminy C zawierają także cenne przeciwutleniacze. Suplement uzupełniono w naturalne bioflawonoidy cytrusowe pochodzące z pomarańczy gorzkiej, które dodatkowo zwiększają potencjał antyoksydacyjny produktu. Formuła zawiera także cynk w formie łatwo wchłanialnego cytrynianu. Minerał ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga chronić DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

 

NUTRA-C® BEZKWASOWA WITAMINA C

Nutra-C® to unikalny i wyjątkowo skuteczna bezkwasowa forma witaminy C.
Nutra-C® jest wytwarzany przy użyciu specjalnego procesu zachodzącym w środowisku wodnym, którego wynikiem jest produkt o neutralnym pH, zawierający naturalnie występujące metabolity witaminy C. Metabolity te aktywują molekuły witaminy C, ułatwiając tym samym ich transport z komórki do komórki.

Nutra-C® zawiera chelatowane minerały, głównie askorbinian wapnia i magnezu Ta specjalna formuła jest całkowicie zjonizowana i w 100% biodostępna już w momencie konsumpcji. Z badań próbnych wynika, że formuła Nutra-C® pomaga w przyswajaniu witaminy C i zwiększa jej zatrzymywanie przez komórki. Ta nowa postać witaminy C zapewnia dużo szybsze wchłanianie i lepszy współczynnik retencji.

 

 

ZALETY WITAMINY NUTRA-C®

  • Wysoka biodostępność
    Kilka godzin po spożyciu Nutra-C®, stężenie witaminy C. we krwi jest znacznie wyższe w porównaniu z buforowanym lub zwykłym kwasem L-askorbinowym.
  • Lepsza retencja
    Dzięki Nutra-C® utrata witaminy C wraz z moczem jest niższa w porównaniu ze zwykłą witaminą C. Oznacza to, że suplementacja tą formą witaminy C jest znacznie bardziej efektywna i mniej obciąża organizm.
  • Niekwasowy i łagodny dla żołądka Nutra-C® jest bezkwasowy, dzięki czemu nie powoduje problemów trawiennych
    tj. podrażnienia, nawet w dużych ilościach.
  • Szybkie wchłanianie i potężne wsparcie immunologiczne
    Nutra-C® zapewnia szybkie wchłanianie, 24-godzinną retencję i zapewnia potężne wsparcie immunologiczne.

 

 

 

 

ACEROLA

Acerola, nazywana również wiśnią z Barbadosu (łac. Malpighia glabra), to pochodząca z Wysp Kanaryjskich roślina, która zawiera potężne pokłady naturalnej witaminy C. Jej spożycie może być zatem istotnym wsparciem dla odporności, szczególnie w okresie przeziębień i grypy. Warto włączyć ją do swojej diety w postaci soków lub wysokiej jakości suplementów.

 

Acerola a witamina C

Badania pokazują, że acerola zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Jej poziom trzydziestokrotnie przekracza zawartość tej witaminy np. w cytrynie. Można więc pokusić się o stwierdzenie, że acerola stoi na podium w rankingu najzdrowszych owoców świata.

W 100 gramach świeżej aceroli znajduje się od 1000 do nawet 4500 mg czystej witaminy C.

Dodatkowo ważną informacją jest to, że największe bogactwo tej witaminy można znaleźć w owocach jeszcze zielonych.

Oprócz witaminy C w aceroli znaleźć można witaminę A, witaminy z grupy B a także białko, żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan, kwas jabłkowy.
Poza wyżej wymienionymi, w aceroli znajdują się także: kwas foliowy, potas, sód, cynk, beta-karoten i flawonoidy. Acerola jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Warto jeść produkty z acerolą w celach zdrowotnych przez cały rok – zwłaszcza jeśli chce się uniknąć przeziębienia i grypy. Acerola podnosi naturalną odporność organizmu, zawarta w niej witamina C wspiera układ odpornościowy i przyczynia się do jego prawidłowego funkcjonowania.

 

DZIKA RÓŻA

Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Co ciekawe, polskie wysokowitaminowe soki z owoców róży jako jedyne w Europie mają deklarowaną zawartość witaminy C – 450 mg witaminy C w 100 ml soku. Po prawie 20 latach starań polskim naukowcom udało się wyhodować odmianę róży, której owoce zawierają aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku, tj. 4 razy więcej niż w owocach zwykłej dzikiej róży i 100 razy więcej niż w cytrusach.

W dzikiej róży jest też dużo innych witamin i innych substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie, takich jak:
witamina A, witamina B1, B2, witamina E i K, kwas foliowy, arotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny.

Owoce dzikiej róży pomagają w funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczyniają się do utrzymania sprawnego układu oddechowego dlatego mogą być bardzo pomocne np. przy przeziębieniu. Dzika róża dostarcza witaminy C i naturalnych polifenoli, przez co posiadają wysoki potencjał antyoksydacyjny i chornią organizm przed działaniem wolnych rodników. Owoce dzikiej róży pomagają w sprawnym funkcjonowaniu nerek, układu moczowego ułatwiając eliminację ubocznych produktów przemiany materii z organizmu. Dodatkowo wspierają tkankę łączną, pomagając utrzymać właściwą ruchliwość stawów, a także przyczyniają się do prawidłowego gojenia się ran.

 

BIOFLAWONOIDY – WŁAŚCIWOŚCI I DZIAŁANIE

Naturalne bioflawonoidy mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Bardzo często w owocach cytrusowych występują one w towarzystwie witaminy C poprawiając stabilność jej cząsteczek. Za jedną z najbardziej istotnych właściwości bioflawooidow uważa się ich działanie antyoksydacyjneczyli przeciwutleniające. Są one w stanie neutralizować tzw. wolne rodniki powstające również w organizmie w procesach utleniania. Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających, że to właśnie dzięki bioflawnonoidom witamina C w owocach cytrusowych tak dobrze się wchłania.

CYNK

Cynk jest mikroelementem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Jest on pierwiastkiem odpowiedzialnym za działanie centrów aktywnych wielu enzymów np. polimerazy DNA i RNA, wpływa na syntezę białek, hormonów i krwinek czerwonych, czy prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Pomaga on w utrzymaniu prawidłowego stanu kości, bierze udział w metabolizmie tłuszczu, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową oraz chroni DNA, proteiny i lipidy przed uszkodzeniem okdsydacyjnym. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego wzroku, funkcji poznawczych i jest odpowiedzialny za funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek. Poza tym bierze udział w procesach rozrodczych. Niedobór cynku w organizmie może mieć liczne negatywne konsekwencje m.in. spadek odporności oraz stany zapalne skóry.

  • pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty.
  • uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.
  • wspiera mechanizmy obronne organizmu np. przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami.
  • wzmacnia odporność
page6image53013680

Przechowywanie:

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. W opakowaniu znajdują się pochłaniacze wilgoci (prostokątne saszetki), które należy pozostawić w pojemniku po jego otwarciu. Pochłaniacze nie nadają się do spożycia. Produkt spożyć do 90 dni po otwarciu opakowania. Uwaga! Produkt może ulegać zbryleniu. Jest to spowodowane higroskopijnością składników aktywnych preparatu i nie wpływa na jego jakość i działanie.

Ostrzeżenia:

Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych. Produkt jest przeznaczony dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne. **Azorubina może mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. Zawiera kofeinę; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży; nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu.

Leave a Comment

You don't have permission to register
X